Sla over naar inhoud
Background
Interview

Korte lijnen, inhoud én ontwikkelmogelijkheden: dat is voor mij werken bij DNB.

Tom
Beleidsmedewerker Financiële Markten
De Nederlandsche Bank

Korte lijnen, inhoud én ontwikkelmogelijkheden: dat is voor mij werken bij DNB.

Interview
09-11-2024
Tom
De Nederlandsche Bank
Ik houd me hierbij voornamelijk bezig met het analytische deel en werk aan langlopende vraagstukken. Hierbij maak ik veel gebruik van de unieke data die we als centrale bank hebben en publiceer ik ook regelmatig. Vanuit deze publicaties ontstond een paar jaar geleden het idee om ook een proefschrift te schrijven.

Scriptie presenteren bij DNB

‘Eigenlijk kwam ik in aanraking met DNB als potentiële werkgever door mijn scriptie. Ik deed de masters European Business Law en Financial Economics aan de Radboud Universiteit en schreef mijn scriptie over de relatie tussen Quantitive Easing – of kwantitatieve geldverruiming – en zeepbellen op de aandelenmarkten. Een van mijn docenten vertelde me dat DNB-president Klaas Knot een gastcollege zou komen geven en dat het een goed idee zou zijn om daarbij aanwezig te zijn. Zo is mijn scriptie uiteindelijk in de handen van Klaas gekomen en werd ik niet lang erna uitgenodigd om mijn scriptie intern bij DNB te presenteren. Vanuit die presentatie kwam het balletje aan het rollen en kreeg ik uiteindelijk een aanbod voor mijn huidige positie. Dit is uiteraard niet de enige manier om binnen te komen bij DNB. Sterker nog, het is best uitzonderlijk.

Beleidsadviseur en ‘buitenpromovendus’

Inmiddels zit ik alweer vijf jaar met veel plezier als beleidsadviseur bij de afdeling Monetaire Operaties binnen de divisie Financiële Markten. Mijn team werkt op operationeel, beleidsmatig en analytisch vlak aan de uitvoering van het Europese monetaire beleid. Ik houd me hierbij voornamelijk bezig met het analytische deel en werk aan langlopende vraagstukken. Hierbij maak ik veel gebruik van de unieke data die we als centrale bank hebben en publiceer ik ook regelmatig. Vanuit deze publicaties ontstond een paar jaar geleden het idee om ook een proefschrift te schrijven. Ik vind het schrijven ervan leuk; het vormt een dynamische afwisseling met mijn dagelijkse werk. De planning is om in het voorjaar van 2023 te promoveren. DNB geeft je ook de ruimte om aan je proefschrift te werken, hoewel het als ‘buitenpromovendus’ natuurlijk ook vaak aankomt op schrijven in je eigen tijd.

 Korte lijnen, inhoud én ontwikkelmogelijkheden: dat is voor mij werken bij DNB. 

Talentprogramma Questions

Het mooie aan werken bij DNB vind ik de korte lijnen, de vakinhoudelijke kant en de ontwikkelmogelijkheden. Toen ik zo’n drie jaar bij DNB werkte, werd ik gevraagd voor Questions. Dit is een talentprogramma voor ambitieuze young professionals uit allerlei divisies van de bank waarin je in tien maanden aan je persoonlijke ontwikkeling werkt. Je doet het talentprogramma met negen anderen en begint met het opstellen van je leerdoelen. Waar ben je de afgelopen jaren tegenaan gelopen? Op welke manieren en gebieden kun je stappen vooruitzetten? En hoe kunnen je programmagenoten en coaches je hierbij helpen? Door hiermee met elkaar intensief bezig te zijn, leer je je kwaliteiten en valkuilen goed kennen en maak je grotere stappen in je persoonlijke ontwikkeling ten opzichte van meer reguliere, kortere cursussen.

Het programma heeft me ook geholpen mijn netwerk binnen de bank te verbreden.Daarnaast heb ik veel gehad aan de verhalen, ervaringen en suggesties van programmagenoten. Soms is het heel prettig om de uitdagingen die spelen in je werk met meer mensen te bespreken dan alleen je manager. En daarnaast was het ook gewoon heel gezellig. Ik heb nieuwe mensen ontmoet die ik normaal gesproken niet zo snel tegen het lijf zou lopen; van toezichthouders tot iemand van de beveiliging. We doen nog regelmatig een borrel met onze groep.

Op naar Frankfurt

Bij DNB is het gebruikelijk dat je om de 5 à 7 jaar van functie wisselt. Om je blik te verbreden, of om nieuwe kennis en ervaring op te doen. Op dit moment ben ik mijn werk en proefschrift zo’n beetje aan het afronden, want na een korte vakantie stap ik op de trein naar Frankfurt voor een detachering bij de Europese Centrale Bank (ECB). De planning is om minimaal één en maximaal drie jaar te blijven. De afgelopen jaren had ik vooral een analytische focus; de komende tijd wil ik me meer toeleggen op beleid. De ECB doet beleidsvoorstellen en schrijft stukken waar de nationale centrale banken op mogen reageren. Bij de ECB opereer je dus echt vanuit het hart van het beleid, zit je aan de tekentafel en trek je dossiers van A tot Z. Ik heb ontzettend veel zin om in het diepe te duiken bij de ECB en me nog breder te ontwikkelen.’