Aandachtspunten renterisicobeheersing verzekeraars

Nieuws
17-09-2024
DNB themaonderzoek
De Nederlandsche Bank
DNB: bij alle onderzochte verzekeraars in meer of mindere mate incidenten geweest bij de beheersing van het renterisico. Dit heeft geleid tot een set aan aandachtspunten voor levens- en schadeverzekeraars. In dit nieuwsbericht leest u deze aandachtspunten.

Op sectorniveau beheersten verzekeraars het renterisico in 2022, een jaar waarin de rentestanden flink veranderden, redelijk tot goed, is de conclusie van een themaonderzoek hiernaar van DNB. Dit blijkt uit de stabiel gebleven solvabiliteitsratio's en een gestegen (economische) lange-termijn-solvabiliteitsratio van de geaggregeerde sector in deze periode. Wel zijn bij alle onderzochte verzekeraars in meer of mindere mate incidenten geweest bij de beheersing van het renterisico. Dit heeft geleid tot een set aan aandachtspunten voor levens- en schadeverzekeraars. In dit nieuwsbericht leest u deze aandachtspunten.

Levensverzekeraars

Nederlandse (levens)verzekeraars hebben langlopende verplichtingen die gewaardeerd worden op basis van rentes die hoger zijn dan de huidige markrentes. Dit komt door het gebruik van de Ultimate Forward Rate (UFR) in het Solvency II toezichtskader. Door de verschillende waarderingsgrondslagen kan op termijn een tekort ontstaan (het UFR-tekort) dat moet worden aangevuld om de technische voorziening op peil te houden.

Verzekeraars beheersen hun renterisico dus in meerdere raamwerken: Solvency II raamwerk, lange termijn zonder UFR en accountinggrondslagen. In het hedgebeleid worden keuzes gemaakt over welke rente gehedged wordt. De keuze om in één raamwerk te hedgen heeft impact op de rentegevoeligheid in de andere raamwerken.

[....]

Lees verder op: DNB